Prieskoninis sviestas su juoduoju fermentuotu česnaku
1/2 juodojo česnako (nuluptų skiltelių svoris turėtų būti apie 15 g.)
110 g rudojo cukraus2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
50 g paprasto cukraus
130 g svie
1 juodojo česnako (nuluptų skiltelių svoris turėtų būti apie 25 g.)
80 g kambario temperatūros sviesto
½ valgomojo šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 ančiuvių file gabalėlių, itin smulkiai supjaustytų
½ arbatinio šaukštelio garstyčių
½ valgomojo šaukšto citrinos sulčių1 valgomojo šaukšto šviežių smulkiai sukapotų krapų
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
¼ arbatinio šaukštelio druskos
Nuluptas juodojo česnako skilteles supjaustykite nedideliais gabalėliais (apie 3-4 mm). Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, česnako gabalėlius, aliejų, ančiuvius, garstyčias, citrinų sultis, kol priedai tolygiai pasiskirstys sviesto masėje; tada įberkite krapus, druskos, maltų juodųjų pipirų ir vėl gerai išmaišykite. Sviesto masę iškrėskite ant maistinės plėvelės, šaukštu suformuokite cilindro formos ritinėlį, jį įsukite į maistinę plėvelę, stipriai užsukdami ir užtvirtindami cilindro galus. Dėkite į šaldytuvą 3 – 6 valandoms, kad sutvirtėtų (arba pusvalandžiui į šaldymo kamerą).
Šiuo prieskoniniu sviestu galima gardinti ne tik duoną, tačiau ir keptą mėsą ar daržoves. Tai galėtų būti ypatingai skani, tiesiog ideali vakarienė, kai norisi iš malonumo užsimerkti po kiekvieno kąsnio. Juodasis česnakas šiame svieste kuria stebuklus. Kas sako, kad jautienos kepsnio nevalia kažkuo gardinti, tikrai neragavo šio derinio. Nes jį paragavus, kelio atgal nėra, tik vėl pasirūpinti, kad namuose būtų juodojo česnako.